Гарячі новини

Фокін вважає, що миру на Донбасі можна досягти до кінця поточного року, а вибори призначити на весну

Перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Вітольд Фокін вважає, що миру на Донбасі можна досягти до кінця поточного року, а вибори призначити на весну. Про це йшлося в інтерв'ю Фокіна "Українському радіо", передає 112 Україна.

"Я переконаний, що за наявності політичної волі, за наявності закону про заборону пропаганди війни, мир на Донбасі може бути встановлений задовго до кінця поточного року. Я не бачу безвихідних пропозицій або положення. Це придумується спеціально, щоб зірвати процесс", - зазначив Фокін.

При цьому він вважає неприйнятною відмову влади від проведення виборів у тих районах Донбасу, які знаходяться під контролем української держави. Адже при цьому можливості використовувати конституційне право позбавлені по півмільйона громадян.

"На мій погляд, Верховна Рада могла б досягти своєї мети дуже легко, якби просто написала в постанові, що 25 жовтня проводяться вибори по всіх областях і районах, а в окремих підконтрольних районах Донбасу провести вибори умовно 25 березня. Відпали б усі спроби виявити претензії до України. Наші цього не зробили, просто викинули їх. У кращому випадку сказали, що зробимо це навесні", - дорікнув Фокін.

При цьому він повністю згоден з тим, що перш ніж проводити вибори, потрібно забезпечити безпеку на Донбасі. Яким шляхом - вирішувати керівництву країни. Як один із засобів, перший заступник голови української делегації в ТКГ пропонує використовувати мандат Ради Безпеки ООН і створити на цих територіях тимчасовий міжнародний уряд.