Гарячі новини

Вселенський патріарх Варфоломій має висловити свою думку щодо законопроекту, який відкриває дорогу до заборони УПЦ - юрист

Вселенський патріарх Варфоломій має висловити свою думку щодо законопроекту, який відкриває дорогу до заборони Української православної церкви, заявив Роберт Амстердам, відомий американський юрист та адвокат УПЦ, опублікувавши відповідне звернення у відкритому листі.

«Незважаючи на обіцянку патріарха Варфоломія поважати всі українські православні конфесії та сприяти екосистемі взаєморозуміння при наданні томосу новоствореній Православній церкві України, його рішення відкрило скриньку Пандори. Мовчання про ситуацію, що загострюється, зробило УПЦ мішенню жорстокої та необмеженої кампанії залякування, яку здійснює українська влада», - пише Амстердам.

У листі Амстердама міститься прохання до Вселенського патріарха виконати свою обіцянку підтримувати «порядок без тиранії та справедливість, пов'язану з милосердям та співчуттям».

«З огляду на його роль у Православ'ї та його минулі дії щодо підтримки створення нової церкви ПЦУ в Україні, патріарх Варфоломій має моральний обов'язок закликати «не ділити Христа», виступити проти заборони УПЦ та переслідування православних віруючих в Україні», - заявив Роберт Амстердам.

Нагадаємо, у Верховній Раді знову активізувалась дискусія навколо законопроекту, який відкриває шлях до заборони Української православної церкви.

Після ухвалення парламентським комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики рішення рекомендувати народним депутатам підтримати проект загалом лобісти документа почали вимагати винесення його на голосування якнайшвидше.(Найбільше стараються опозиційна до Зеленського партія екс-президента Петра Порошенка "Європейська солідарність").

Однак незважаючи на заклики "Євросолідарності" і інших фракцій і депутатських груп, які долучилися до них, влада не квапить події, пише Страна:

"У контексті законопроекту ще примітний переполох, улаштований листом до Верховної Ради юридичного радника УПЦ, відомого американського адвоката Роберта Амстердама, який є партнером юридичної фірми Amsterdam & Partners LLP.

У ньому проект названо "найбільшим очевидним втручанням уряду у свободу віросповідання у сучасній історії Європи".

У разі ухвалення законопроекту Амстердам попереджає, що його команда "працюватиме на тому, щоб санкції та інші правові наслідки були накладені на тих, хто дозволить цю атаку". Причому, говорячи про санкції, Амстердам згадав акт Магнітського, який передбачає введення персональних заходів і чинний у США, Великій Британії, Канаді та інших країнах. В основному для законопроекту "гуманітарному" комітеті відреагували на лист нервово. Голова комітету Микита Потураєв ("Слуга народу", СН) назвав його "абсолютно безпрецедентним втручанням у внутрішні справи України та тиском на народних депутатів, керівництво Верховної Ради". Разом із колегами він має намір звернутися до СБУ, щоб та у свою чергу до американського ФБР з проханням розібратися в "підставах діяльності" Амстердама".