Гарячі новини

"Людина, яка отримує повістку, не поїде воювати наступного дня". Як на Прикарпатті відбувається мобілізація

Завдання з мобілізації на Прикарпатті виконуються на 100%. Кого на фронті потрібно найбільше, чому переселенцям потрібно ставати на облік, та хто зголошується воювати.

Про це розповіла начальниця пресслужби Івано-Франківського центру комплектування та соціальної підтримки Юлія Гамма, пише Суспільне Карпати.

За її словами, мобілізація в області відбувається за планом.

“Суттєвих проблемних питань, які могли б негативно впливати на процес, у нас немає. Зберігається тенденція до того, що повертаються чоловіки з-за кордону, які там перебували на заробітках або проживали. Ці люди дедалі частіше виявляють бажання приєднатися до Збройних сил України. Якщо їхні навички, здібності, освіта та досвід роботи сприяють проходженню відбору на службу, вони можуть бути прийняті на ту чи іншу посаду в ЗСУ”, — говорить Юлія Гамма.

Начальниця пресслужби Івано-Франківського центру комплектування та соціальної підтримки каже, що плану щодо мобілізації в області немає. Якщо постає певне завдання, то його виконують на 100%, як і в усіх областях України.

Надавати точні цифри мобілізованих на Івано-Франківщині з 24 лютого Юлія Гамма відмовилася, посилаючись на заборону від Міноборони.

Втім додала: “Кількість тимчасово переміщених людей з інших регіонів, які переїхали після повномасштабного вторгнення РФ в Україну і стали тут на облік, суттєва”.

Щоправда, не завжди люди, які переїжджають, одразу стають на військовий облік.

Військовозобов’язані, які змінили місце проживання, зобов’язані впродовж сімох днів стати на військовий облік у відповідному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, каже начальниця пресслужби Івано-Франківського центру комплектування та соціальної підтримки.

“Ми закликаємо внутрішньо переміщених людей ставати на облік, тому що без цього вони не зможуть отримати необхідні документи для оформлення передбаченої для них соціальної допомоги або працевлаштуватися. Навіть, якщо вони непридатні до військової служби. Звичайно, є різні фактори, тому ми надаємо консультації. Пояснюємо алгоритм дій, як і де стати на облік”, — розповідає Юлія Гамма.

За її словами, на фронті необхідні артилеристи. Однак, каже, на цю посаду можуть претендувати досвідчені бійці.

“Потрібно, щоб людина була навчена. Цьому сприяє технічна освіта і досвід. Насамперед ми комплектуємо підрозділи тими, хто вже раніше проходив строкову службу або військову службу за контрактом”, — пояснює Юлія Гамма.

Крім артилеристів, потрібні командири бойових машин, а також розвідники й звичайні водії-механіки.

“У бойових підрозділах нашої області, які зараз беруть участь у бойових діях на сході та півдні країни, найбільш поширені посади стрільця, гранатометника та помічника гранатометника. Медична спеціальність — не менш важлива. Варто зауважити, що комплектування медиками відбулося ще у період з кінця лютого — початку березня. Багато жінок, які мають відповідну освіту, теж добровільно зголошувалися”, — розповідає Юлія Гамма.

15 серпня Верховна рада України підтримала продовження воєнного стану в Україні на 90 днів, а також продовжила термін строку проведення загальної мобілізації. Триватиме цей період щонайменше до 21 листопада.

“Людина, яка отримує повістку, не поїде воювати наступного дня. Вручення повісток зумовлене веденням обліку актуальних даних чоловіків, які підлягають мобілізації. Щоб ця система була налагоджена, потрібно, щоб усі з’являлися у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки та надавали інформацію про заміну документів, проходження медогляду чи зміну місця проживання. Тому й відбувається вручення повісток”, — говорить речниця Івано-Франківського центру комплектування та соціальної підтримки Юлія Гамма.

З її слів, вручення повісток на блокпостах, вулицях та у громадських закладах не суперечить законодавству України. Законодавчо регулюються тільки люди, які повинні вручати повістки — це працівники або військовослужбовці центрів комплектування та соціальної підтримки.

“Конкретне місце, де їх можуть вручати, законодавством не визначене, тому, звичайно, роздаємо також і на блокпостах, оскільки це — такий оптимальний спосіб. Щоб не трапилося якихось конфліктів чи порушень з обох сторін, це відбувається під наглядом поліцейських”, — каже Юлія Гамма.