Гарячі новини

"Війна в Україні". День 92-й

Минув місяць від початку великої битви за Донбас, де тривають запеклі бої. Російські війська використовують свої численні переваги у важкій зброї, щоб окупувати всю територію Донецької та Луганської областей. За інформацією української влади, 26 травня російськими формуваннями знову були нанесені авіаудари по Лисичанську, Сєверодонецьку  -  іх стало більше. Наразі стоїть мета оточити Сєвєродонецьк.
 
За даними української влади, у ньому вже зруйнвано 90% житлових будинків.За даними наших джерел, сьогодні бої вже йшли біля центрального ринка, а це саме центр міста.
 
Російські загарбники здобули частковий успіх у напрямку населеного пункту Устинівка Луганської області, а також у напрямках Покровського та Клинового в районі міста Бахмута Донецької області. Про це повідомляє Генеральний Штаб Збройних сил України у Facebook .

Окрім цього, ворожа армія зайняла населений пункт Мідна Руда на Бахмутському напрямку.

 
 Українська влада також повідомляє, що російські війська обстрілюють Харків: за їхніми даними, з початку доби загинули ще п'ять людей.
 
В Одесі, де знаходиться найбільший у країні торговий порт, сподіваються на відкриття морського коридору, яким можна було б вивезти з України зерно.
 
За даними агентства "Рейтер", переговори щодо його експорту з Росією та Україною зараз веде Туреччина. Туреччина веде переговори з Росією та Україною про створення коридору для експорту зерна з України, - повідомив інформаційному  агентству Reuters анонімний представник турецького уряду.
 
Москва заблокувала українські чорноморські порти. Блокада призвела до заморожування глобальних поставок. Майже 20 мільйонів тонн зерна залишаються в силосах. Відсутність експорту сільськогосподарських культур сприяє наростанню світової продовольчої кризи.

Заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко заявив, що Москва готова надати коридор для продовольчих суден в обмін на скасування деяких санкцій Заходу.

На Україну припадає 12% світового виробництва пшениці, 15% виробництва кукурудзи і половина світового виробництва соняшникової олії. Оскільки російські окупанти блокують морські порти, то Україна збільшує експорт товарів по суші. Київ також використовує іноземні порти для продовження торгівлі з міжнародними партнерами. Перші кораблі з українським зерном вже вирушили з румунського портового міста Констанца, наступні кораблі готуються до відправки з болгарського міста Варна та литовської Клайпеди.

  Російські паспорти, сім-карти та пропаганда, за допомогою якої Кремль хоче перепрограмувати жителів окупованих територій і переконати росіян, які дивляться державне телебачення, що Володимир Путін «визволив переслідуваних людей від київського режиму».
 
В. Путін підписав указ, який спрощує процедуру подачі документів на російське громадянство жителям окупованих Херсонської та Запорізької областей. Він набув чинності у середу.
 
З точки зору США, Китай є "найбільшою довгостроковою проблемою світу. Хоча найсерйознішу пряму загрозу міжнародній стабільності становить російське вторгнення в Україну, дії Пекіна є більшою проблемою в довгостроковій перспективі, - заявив голова дипломатії США Ентоні Блінкен