Гарячі новини

На непідконтрольній Донеччині йде масове вербування жінок - ув'язнених колоній для участі у війні проти України - правозахисники

У Росії йде масове вербування жінок - ув'язнених колоній для участі у війні проти України. Про це розповіла засновниця правозахисного проекту "Русь, що сидить" Ольга Романова в інтерв'ю Telegram-каналу "Можемо пояснити" у четвер, 3 серпня, пише DW

За словами Романової, до останнього часу активне вербування жінок відбувалося на окупованих територіях України.

Зокрема, 50 ув'язнених, за її даними, пішли воювати із жіночої колонії міста Сніжне у Горлівському районі Донецької області.

Крім того, Романової відомо про 100 успішних випадків вербування жінок у колоніях на півдні Росії, зокрема, у Липецькій області.

"У Липецьку було саме масове вербування. Знаю, що жінки вибували навіть із московських СІЗО", - повідомила правозахисниця.

Про те, що близько 30 засуджених жінок із ІЧ-7 у селі Новоуглянка в Усманському районі Липецької області погодилися вирушити воювати проти України, 1 серпня написав Telegram-канал SOTA.

На думку Ольги Романової, "на відміну від чоловіків, жінки у в'язниці вкрай схильні до пропаганди" і йдуть воювати навіть охочіше за чоловіків.

"Ми можемо чекати на новини і з інших жіночих зон", - прогнозує вона.

За свідченнями полонених зеків, про які знає Романова, жінки воюють у підрозділах штурмовиків Міноборони. У багатьох позивний "Вовчиця".

Їх утримують разом із чоловіками, але воюють вони окремо, зазначила співрозмовниця "Можемо пояснити".

Telegram-канал нагадує, що в ухваленому 24 червня Держдумою законі, що передбачає припинення кримінального переслідування щодо тих, хто записався на війну, підлога добровольців не обмовляється. "Жінка тепер теж може вирушити воювати в Україну та уникнути покарання", - констатує Романова у зв'язку з цим.