Гарячі новини

Комбата 46 бригади понижують у посаді після інтерв'ю WP – він написав рапорт

 
КОМБАТ "КУПОЛ", ФОТО З ЙОГО FACEBOOK, ОПУБЛІКОВАНЕ ОЛЕКСАНДРОМ ПОГРЕБИСЬКИМ

Командира батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолія "Купола" переводять з посади командира бойового батальйону на посаду заступника командира батальйону навчального центру після критичного інтерв‘ю американській газеті "The Washington Post", пише "Українська правда"  з посиланням на інтерв"ю з 46 бригадою шеф-редакторки українського бюро "The Washington Post" Ізабель Хуршудян у Twitter.

 Як зазначили співрозмовники УП, рішення щодо пониження "Купола" в посаді було ухвалене командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ, тобто генерал-майором Максимом Миргородським.

У відповідь на такий крок "Купол" написав рапорт на звільнення.

УП також звернулася по коментар до прес-служби ДШВ.

Командир "Купол" був одним зі співрозмовників видання "The Washington Post", яке в результаті розмов написало, що Сили оборони України втратили на полі бою багатьох найдосвідченіших бійців, а недосвідченість новобранців, разом із браком зброї, нібито зменшує оптимізм та ставить під сумнів готовність Києва до весняного наступу.

Шеф-редакторка українського бюро "The Washington Post" Ізабель Хуршудян написала у Twitter, що "Купол" розумів ризики критики ситуації, але все одно дав інтерв’ю.

"Я спілкувалася з Куполом. Зіткнувшись із переведенням на іншу посаду, він вирішив залишити свій пост. Дуже невдалий розвиток подій для досвідченого командира, який виступав за позитивні зміни в Збройних силах України", – зазначила вона.

"І коли ми з Куполом сіли за стіл для інтерв'ю, то обговорили той факт, що він, швидше за все, зіткнеться з певними професійними репресіями за свої коментарі. Він відчував, що це вартує ризику", – додала Хуршудян.

За даними "Української правди", це не перший випадок переведення в 46 бригаді після комунікації з пресою.

Сержанта ДШВ Олександра Погребиського після інтерв‘ю "Українській правді" про обстановку в Соледарі, з якого в січні 2023 року виходила українська армія, перевели з бойового підрозділу в учбовий центр ДШВ, на посаду головного інструктора роти.

"Не люблять правду військові керівники та не хочуть вирішувати системні проблеми", – зазначають співрозмовники УП.

У Десантно-штурмових військах заявили, що командир батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолій "Купол" не мав дозволу на спілкування з журналістами. У ДШВ назвали озвучені "Куполом" втрати "завищеними" і підтвердили, що комбата призначать на посаду в один з навчальних центрів ДШВ ЗСУ.

Про це повідомив речник ДШВ Валентин Шевченко в коментарі УП

"За фактом поширення в інтерв’ю офіцером ДШВ недостовірної інформації проведено службову перевірку.

Встановлено порушення військовослужбовцем низки керівних документів щодо публічного спілкування та зведення відомостей, що становлять державну таємницю.

Відповідно до стандартів армій країн НАТО, які впроваджено і в Збройних Силах України, дозвіл на спілкування військовослужбовця з медіа надається його командиром, чого зроблено не було".